Thursday, 9 May 2013

POSTAL ASSISTANT GK & GENERAL ENGLISH KEY HELD ON 05/05/2013




The Postal Assistant/Sorting Assistant Examination Key is prepared by Akula. Praveen Kumar, Sub Postmaster, Papannapet SO-502303(Medak division Mob no. 9849636361, 8019549939) in good faith of Postal Assistant exam aspirants. Author of blog does not accepts any responsibility in relation to the accuracy, correctness of answers or otherwise, of the contents.


1. Which is the host country for the inaugural T-20 World Cricket Cup for the blind?

(a) Pakistan               (b) India                     (c) Sri-Lanka              (d) West Indies

 Ans.(b)  

2. 2012 Champions Trophy Hockey Tournament was won by?

(a) Pakistan               (b) India                     (c) Australia              (d) Netherlands

 Ans.(c)  

3. International Olympic Committee decided to remove two games from the Olympics starting with 2020 Olympic Games. Find out these two from the options.

(a) Free Style Wrestling and 200m free style swimming

(b) Free Style Wrestling and Greco-Roman

(c) Free Style Wrestling and equestrian show jumping

(d) Free Style Wrestling and 3-K cross country foot race
Ans.(b) 
4. Mr. Cyrus Pallonji Mistry took over as the chairman of which industrial group recently?

(a) Tata Group          (b) Reliance Group  (c) Aditaya Vikram Birla Group

(d) GMR Group

 Ans.(a)  

5. Which launch vehicle is expected to be used by ISRO for its 2013 Mars Mission?

(a) Satellite Launch Vehicle                        (b) Augmented Satellite Launch Vehicle

(c) Polar Satellite Launch Vehicle             (d) Geo-synchronous Satellite Launch Vehicle

 Ans.(c)

6. Who is chosen by the members of RajyaSabha?

(a) Chair Person        (b) Deputy Chairman          (c) President   (d) Vice-President

 Ans.(b)  

7. Who is the leader of the house in 15th LokSabha?

(a) Meira Kumar       (b) Sonia Gandhi      (c) Sushil Kumar Shinde     (d) None of these

 Ans(c)  

8. Barack H. Obama has been recently reelected as President of USA, defeating Republican Challenger?

(a) Joe Bide    (b) Mitt Romney                   (c) Jesse Kelly           (d) Kelving Mc Carthy

Ans.(b) 

9. Russia is expected to supply Admiral Gorshkov by 2013 end. What is ‘Admiral Gorshkov’:
(a) Aircraft Carrier  (b) Tank    (c) Rifles   (d) Space Craft
Ans. (a) 
10. Which Indian State has the lowest record of Population density having just 17 per square kilometer?

(a) Arunachal Pradesh     (b) Misoram    (c) Nagaland   (d) Sikikim

 Ans.(a)  

11. Which state has emerged as the best performing state in terms of Environmental  Performance Index released by Planning Commission in 2012

A. Kerala  B. Himachal Pradesh    C. Sikkim   D. Uttarakhand
Ans : D  
12. What there the Tenth Schedule of the Constitution of India  Contain

A. Languages   B. Procedure relating to disqualification on ground of Defection

C.  The three list Union, State and Concurent

D. Allocation of seats in State Councils
Ans : B 
 13. What is the cap of minimum votes  a political party must  secure in election to get the status of  a state party as decided by the election commission of india

A.8 per cent of total valid votes polled in State Assembly or Lok Sabha polls.

B. 9 per cent of total valid votes polled in State Assembly or Lok Sabha polls

C. 7 per cent of total valid votes polled in State Assembly or Lok Sabha polls

D. 6 per cent of total valid votes polled in State Assembly or Lok Sabha polls

Ans : A

14. In which organistaion headed by Chittranjan Das, Subash Chandra Bose  worked as chief Executive  officer

A. Calcutta Transport  B. Calcutta Municipality Corporation  C.Bengal Railways  D. Calcutta University

 Ans:B  

 15. Curie Point is temperature at which

 A. Matter becomes Radio Activity

 B. A magnetic material undergo a sharp change in their magnetic properties

 C. A metal becomes Conductivity

 D.  Transmission of metal occurs
Ans : B   

16.  Match list-1 with List –II
    1. Jawahr Lal Nehru Port                                     A.  Tamilnadu 

   2. Paradeep Port                                        B. Maharashtra 

   3.Kandla port                                             C. Odissa

   4. Egmore Port                                           D. Gujarat


A.    1-D, 2-A,3-B,4-C                                    B. 1-B, 2-C,3-D,4-A

C . 1-D, 2-C,3-B,4-A                                    D. 1-B, 2-A,3-D,4-C

    Ans: B    

 17. Identify the illiterate among the following

A. Jahangir   B. Shajahan    C. Akbar   D. Aurangajabe

Ans: C

18. Gross National Product is Sum of the market value of all goods and services  produced in a year

  A. Plus total exports earnings   B. plus Market Value of imports C.   Market D. Plus net income from abroad

Ans: D 

19. LIBOR, a term used in Banking and financial Sector

A.  Local Indian Bank offered rate  B. London Inter-Bank Offer Rate.

C. London India Bureau of Registrations

D. Liberal International Bank Official Rate
Ans: B 
20. In India Proclamation of Emergency is made under

A. Article 352    B. Article 356    C. Article 350    D. Article 350

 Ans:A

 21. Sound travels faster in solids than gases, because:
A. Density of solids is more.

B. Modules of elasticity is more then that of gases
C. Sound can not travel through gases
D.  Sound is an electromagnetic wave
Ans:A
 22. Branch of Biology that deals with the study of fungi is called?

(a) Algology    (b) Phycology   (c) Mycology   (d) Microbiology

Ans.(c) 


23. The Earth is spherical in shape except for some flattening on some portion. This Flattening is at the: 
A)Equator            B)Tropics      c)66 1/2 north & South   D)Poles

 Ans: D  

24. Which of the following fundamental rights was recently included  as per the 93th amendment  of the Constitution

   A.

B.     Right to free  and compulsory education  for all the Children 6 to 14 age group

C.     Right to equality

D.    Right to freedom of migrate


  Ans : B
 
25. What is the latitude difference between India and Pakistan for their Standard time?
A. 7 degree                B. 7.5 degree             C. 8 degree    D. 8.5 degree
Ans: C

                                           GENERAL ENGLISH (PART-C) 

51. Fill the correct word in the given Sentence

 All..........Shashi were present

A.    Accept    B. Except    C. Expect     D.Aspect

Ans: B

52. Identify the correct sentence among the following
A. Two and two makes four.    B. Our hen has given two eggs
C. He talks as if he is mad.       D.I do not know how to cycle
Ans: D
Directions: (Q 53 & 54) : Choose the correct article to complete the sentence
53. Shusil is...........N.C.C. Officer 
A.  An       B. The     C. Some    D. A
Ans: A
54. The rose is ......... sweetest of all flowers  
A.  A       B. An     C. the     D. One
Ans: C
55. Mohit had a short sleep after lunch. Give one word for the underlined phrase

A. Nap     B. Dream                  C. Laugh                 D. Game
Ans: A
56. Give the adverb form of the verb "GO”
A. Going     B. Ago     C. Goes     D. Gone
Ans : B
57. The tree lost ......... leaves
A. its               B. their       C. they      D. Our
Ans: A
Directions (58 to 60) : In the following questions, out of four alternatives choose the one which best express the meaning of given word and answer accordingly
58. Successive
A. Consecutive   B. Victonous   C. Rapid   D. Beneficient
Ans: A
59. Fidelity
A. Allegiance    B. Accuracy   C. Affection   D. Loyalty
Ans: D
60. INFRUCTUOUS
A. Unnecessary    B. Redundant    C. Meaningless   D. Fruitless
Ans: D
Directions (61 to 62) : In the following questions, out of four alternatives choose the one opposite meaning of given word and answer accordingly
61. EXODUS 
A.  Home Coming    B. Return    C. Influx   D. Restoration
Ans: C
62. CONFORMITY
A. Deviation    B. Distraction    C. Dilutions   D. Diversion
Ans: A
63. The adverb which corresponds to the adjective” Good”
A. Better    B. Best    C. Well   D. Worth
Ans: C
64. In the given alternatives there are four sentences with underlined word. Identify the sentence with underlined word which not an adverb
A. He gave me a lovely present       B.  He hardly works
C. He is neatly body                            D. Suzy is quite beautiful
Ans; D
Directions (65 to 67) : Fill-in the blanks with correct Prepositions
65. Attach this rope........the back of the crane to
A. to                B. in                C. with        D. by
Ans: A
66. Butter is made.......milk.
A. by               B. from                       C. of         D. through
Ans: C
67. Shivansh is good........studies
A. in                B. towards     C. at        D. by
Ans: C
68. Given below is the sentence in active voice. Choose the correct sentence in Passive voice among the alternatives
Could they not have helped the needy?
      A.    Could the needy had not been helped by them?
B.     Had the needy been not helped by them?

C.     Could the needy not have been helped by them?

D.    Would the needy not have been helped by them?

Ans:  C
69. Choose the incorrect among the following
A.  I would rather drink coffee than tea.
B. I would buy a car if i won a lottery.
C. We should obey our parents.
D. Work hard, lest you should not fail
Ans: D
70. I get up at five (A) /and studied for two hours. (B) /After taking bath, I took breakfast. Then I went to my school on my bike (C) / No error (D)
Ans: A
71. You need (A) /not have wasted (B) /Your time in this useless activity (C) / No error (D)
Ans: C
72. I dare (A) / not to (B) /go to my father (C) / No error (D)
Ans: B
73. What shall be correct combination of two Simple sentence into a complex sentence by using an adverb clause?
The chief guest entered the hall. The audience clapped.
A.    The audience clapped upon the chief guest entering the hall

B.     The audience was clapping when the chief guest entered the hall

C.      The audience clapped as the chief guest entered the hall

D.    The audience had to clap when the chief guest enter the hall

Ans: C
Directions (74 to 75):- In the following sentences, identify the correct reported Speech from the given alternatives.
74. He said to his wife “How many people coming to dinner tonight”
A. He asked his wife how many people were coming to dinner that night
B. He called his wife how many people were coming to dinner that night

C. He asked his wife how many people were coming to dinner tonight

D. He narrated his wife how many people were coming to dinner that night
Ans: A
75. He said “please give me another choice”

A. He suggested them to give him another chance.

B. He pleased them that he must be given another chance

C. He asked them that he must be given another chance

D. He requested them to give him another choice.

Ans: D

ROTATIONAL TRANSFERS IN THE CADRE OF POSTAL ASSISTANTS IN TENALI DIVISION 2013-14


DEPARTMENT OF POSTS: INDIA
Office of the Suptd of Post Offices, Tenali Divison, Tenali-522201.
Memo No.BI/II/RT/2013-14 dtd at Tenali-522201 the 08-05-2013

                       The following Rotational Transfers in the cadre of Postal Assistants are hereby ordered the year 2013-14 with immediate effect.
S.No.
Name and designation of the officail
Posted as
Remarks
1
P Venkateswarlu, PA, Bapatla HO
SPM RR Thota TSO

To be relieved under office arrangement
2
N Basava Purna, SPM, Bhattiprolu
PA, Tenali HO
To be relieved under office arrangement
3
N V Koteswarao, SPM, Kuchinapudi
PA, Repalle MDG

To be relieved under office arrangement
4
T. Veeraiah PA, Morrispet TsSO
SPM, Emani SO

To be relieved under office arrangement
5
S.Prasada Rao, SPM, R.R.Thota
PA, Bapatla HO

To be relieved by official at Sl.No.1
6
B Moses SPM, Inturu SO
SPM Dhulipudi SO
Vice post vacant, to be relieved by official at sl.no.17
7
G.N.Swamy, PA, Duggirala SO

PA, Morrispet TSO


To be relieved under office arrangement
8
Y Ch V purnanadam, PA, Bapatla Ho
PA , Ponnuru SO

To be relieved under office arrangement
9
MVL Rajyam OA ,D.O, Tenali
PA, Tenali Ho

To be relieved under office arrangement
10
M Sambasivarao PA Repalle MDG
SPM Kuchinapudi SO

To be relieved under office arrangement
11
Ch V S R Anjaneyulu, PA, Ponnuru So (ON temp transfer at PSD, Hyderabad)
PA, Bapatla Ho

To be relieved under office arrangement
12
P Sai Prasad PA Repalle MDG
PA, Tenali HO

To be relieved under office arrangement
13
K.Mohanarao, PA, Tenali H
PA Morrispet TSO wef 31-07-
:
14
T.Vidya Sagar PA, Tenali HO
OA, DO Tenali

To be relieved under office arrangement
15
D.K.Shalini Devi PA, Bapatla HO
SPM Appikatla So

To be relieved under office arrangement
16
Y Venkateswarao SPM Appikatla SO
SPM Cheruuvu So
To be relieved by official at sl.no.15
17
CH.V.Manjuvani SPM, Cheruvu SO
SPM Inturu S.O
At request w/o TA/TP To be relieved by official at sl.no.16
18
K Ramachandramurthy OA, DO
PA, Duggirala SO

To be relieved under office arrangement
19
Ch.Kiran Kumar Accountant-I Tenali HO
Accountant-II Tenali HO

To be relieved under office arrangement
20
B Nageswarao PA, Bapatla HO
PA, Tenali HO

To be relieved under office arrangement
21
S.A.Hazmza, SPM Emani SO
SPM Nandivelugu SO
At request w/o TA/TP to be relieved by official at s.no.4
22
S Muni Kumari SPM Nandivelugu SO
PA Nidubrole TSO
At request without TA/TP vice sl.no.30, to be relieved by official at sl.no.21
23
K Tejaswi PA, Tenali ho
OA DO Tenali
To be relieved under office arrangement
24
N Rangacharyulu PA Tenali HO
OA DO Tenali
At request of the official, to be relieved under office arrangement
25
BV.Sastry Accountant-II  Tenali HO
Accountant DO Tenali
At request of the Official vice sl.no.31 to be relieved under office arrangement
26
K Sambasivarao, PA Tenali HO
SPM, Turumella So
At request of the official without TA/TP to be relieved under office arrangement
27
U.Satyanarayana PA, Vellaturu SO
OA-DO Tenali
At request of the official, to be relieved under office arrangement
28
N Sandeep Kumar PA, Repalle MDG
SPM Chodayapalem SO
In the interest of the service vice post vancant, to be relieved under office arrangement
29
K.Chaitanya Kumar, PA, Nidubrole SO
SPM Tsunduru SO wef 31-05-
In the interest of the service vice post vancant, to be relieved under office arrangement
30
KSRK Murthy Accountant DO Tenali (on deputation at PSD Vja)
Accountant-1 Tenali HO
To be relieved under office arrangement vice at sl.no.19
31
M SOomon PA Baptla HO
PA, Bapatla HO
Retention for one year at Bapatla HO approved by RO
32
M Srinivasarao PA, Bapatla HO
PA Bapatla HO
Retention for one year at Bapatla HO approved by RO


PLI RATE OF BONUS FOR THE YEAR 2010-2011




Syllabus & Books Recommended for Postmaster Grade I Examination 2013



SYLLABUS FOR DEPARTMENTAL COMPETITIVE EXAMINATION FOR THE POST OF POSTMASTER GRADE- I IN POST OFFICES.

1.  The examination for Postmaster Grade– I, will consist of two papers of 100 questions & 90 minutes duration each. The questions will be on the pattern of objective type multiple choice questions.(MCQ)
2.  Syllabus for these two papers is given below.

PAPER – I
1.  CUSTOMER SERVICE & GRIEVANCES:-
a.  Post Office Guide Part – I        
b.  Compendium of Processing & Disposal of Public Complaints  
c.  Knowledge about DOPG, DOARPG & RTI Cases      
d.  Consumer forum/Post forum/Citizen Charter        
e.  C.C.S (C.C.A) Rules        
f.  C.C.S Conduct Rules        
g.  General Financial Rules        

2.  POSTAL OPERATIONS
a.  Postal Manual Volume V        
b.  Postal Manual Volume VI part I, II & III    
c.  Financial Handbook Volume – II      
d.  Post Office Savings Bank Manual Volume I & II
e.  Project Arrow- Blue Book      

PAPER –II 
a.  Knowledge of products & services of Department of Posts.
b.  Marketing:- Principles of Marketing assessment of related products & services.
c.  PLI/RPLI, Post Office Insurance Fund Rules: Outline knowledge about insurance schemes, Mutual fund & other financial products & services in the market.
d.  General Awareness & Current affairs, including general mental ability test covering reasoning (verbal & non-verbal), Numerical analysis(arithmetic) & basic mathematical equations & statistical tools like mean, median, mode, graphical representation of data, comprehension & basic language skills.
e.  General principles of technology.
f.  Basic technology requirement- Computer, server, laptop.
g.  Connectivity of Computers.


PRICE LIST FOR DEPARTMENTAL COMPETITIVE EXAMINATION FOR THE POST OF POSTMASTER GRADE- I IN POST OFFICES.
PAPER – I
1. CUSTOMER SERVICE & GRIEVANCES:-
1.  Post Office Guide Part – I            155.00
2.  Universal’s Right to Information Act,2005 (Bare Act)      50.00
3.  C-69 Swamy’s Right to Information Act        180.00
4.  C-8 Swamy’s C.C.S (C.C.A) Rules          300.00
5.  C-9 Swamy’s C.C.S Conduct Rules          180.00
6.  C-13 Swamy’s General Financial Rules        255.00

2. POSTAL OPERATIONS
1.  Postal Manual Volume V            135.00
2.  Postal Manual Volume VI part I, II & III        420.00
3.  Financial Handbook Vol – II            145.00
4.  Post Office Savings Bank Manual Vol I & II By Kawaljit Singh  520.00
5.  MASTER GUIDE TO PAPER I & II  by V.K.BALAN(with MCQ)  800.00

PAPER –II 
1.  PLI/RPLI, Post Office Insurance Fund Rules        80.00
2.  General Awareness & Current affairs by Sura       80.00

INFORMATION TO THE CANDIDATES:

1.  All books that are listed above are of  DESCRIPTIVE  TYPE ONLY.

2.  Books will NOT be Published/Printed according to revised syllabus.

3.  No Model papers are available. If printed in future, it shall be intimated.

4.  Books pertaining to previous syllabus are also available.

5.  Books once sold will not be taken back or exchanged. Postage charges extra.

6.  Information about new books will be intimated through email only. Hence register your
email.

7.  Prices are subject to revision. Price ruling on the date of supply will be charged. No Discount is allowed.

PROCEDURE FOR ORDERING BOOKS: (For Outstation Candidates)

Kindly send an advance of Rs. 200/- in favour of   “BOOK CENTRE” by MO/EMO with your Name, full address with PINCode and Phone number clearly written on the M.O Form. If advance is sent by EMO, we request a separate letter or an email, as no message is printed on the coupon. Title of the book should be written clearly. Books will be sent by V.P.P after adjusting the advance. We regret that the books will NOT be sent without an advance. Books will be dispatched on the date of receipt of your advance. We are not responsible for any delay in transit.

BOOK CENTRE
32, Payappa Garden Street, Queens Road Cross, Shivaji Nagar, Bangalore 560 051
Phone No.080-22862152    email: swamybookcentre@gmail.com
Share this article :

Number of Sanctioned Posts and Vacant Posts in Central Government Departments




As per available information, the details of number of sanctioned posts, number in position and vacancies in Central Government posts as on 1st March, 2011 was as under:

Number of Sanctioned Posts
Number in Position
Number of Vacant Posts
Group A
98977
84474
14503
Group B
228755
192728
36027
Group C
3335797
2804736
531061
Total vacancies
581591

           
Details of vacancy position in respect of reserved posts and details of backlog vacancies in Central Government Departments isnot centrally maintained. A Special Recruitment Drive was launched in 2008 to fill up the backlog reserved vacancies ofScheduled Caste (SC)/Scheduled Tribe (ST)/ Other Backward Classes (OBC), which continued till 31.03.2012. The details of recruitment/ appointments made during the drive were as under:

Direct Recruitment
Promotion
Total

Backlog
Filled up
Backlog
Filled up
Backlog
Filled up
SC
10955
7797
13458
9655
24413
17452
ST
11400
7051
17637
9791
29037
16842
OBC
22072
13740
Not applicable
Not applicable
22072
13740
Total
44427
28588
31095
19446
75522
48034

   The vacancies are filled as per the provisions of the Recruitment Rules and if Recruitment Rules permit lateral entry, the backlog vacancies may also be filled through the lateral entry route.
This was stated by Shri V. Narayanasamy, Minister of State in the Ministry of Personnel, Public Grievances and Pension and Minister of State in the Prime Minister’s Office in written reply to a question by   Shri Ashok Kumar  today.
Source : PIB

Wednesday, 8 May 2013

MGNREGS Payments at Post Offices through Electronic Fund Management System(eFMS)




State Governments have entrusted post offices to disburse wages to workers under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA). Such disbursal of wages is done either through worker’s wage accounts or Post Office Savings Bank (POSB) accounts. On receipt of the wage list and funds from the State Government, the post offices credit the amount to the worker’s accounts. Workers withdraw the amount from the accounts at their convenience. 


Department of Posts has rolled out Electronic Fund Management System (eFMS) in 46 pilot districts of Direct Benefit Transfer (DBT) through post offices enabling electronic credit of wages in worker’s accounts for speedy disbursal of wages to workers. 

This information was given by Dr. (Smt.) Killi Kruparani, Minister of State for C&IT in a written reply to a question in Lok Sabha today.


Source : PIB
GRANT OF EX-SERVICEMEN STATUS TO ARMY POSTAL SERVICE PERSONNEL.  (CLICK HERE FOR DETAILS)